Mikko Elo
Etusivu > Kokeilut > Tabletit

Tabletit

Vuoden 2010 loppuvuoden uutuudet eivät olekkaan tehokkaat tietokoneet vaan Tablet -koneet. Tässä vertailukohtana Galaxy Tab ja Applen iPad. Kumpikin näistä perustuu enemmänkin mobiilialusdtoille suunniteltuihin käyttöjärjestelmiin.

Kehityksen alkujuurilla

Tabletit sinällään ei ole mikään uusi idea - rajoittavana tekijänä on enmmänkin ollut tekniikka. Ensimmäiset yritelmät olivat ns. Tablet PC-koneita jotka olivat tavallisia kannettavia tietokoneita, joiden näyttö kääntyi näippäimistön päälle. Joissakin oli kosketusnäyttö. Koneet olivat kuitenkin hieman alitehoisia, jotta akunkestoa saatiin pidennettyä - ongelmana oli, että oletettiin ja haluttiin peruskannettavan tehoja, mutta uutta käyttötapaa. Koneiden tehot eivät riittäneet - hinta oli korkeahko ja käytettävyyttä rajoitti suuri koko ja paino, sekä se, että käyttöjärjestelmä kuitenkin perustui pöytäkoneille kehitettyyn   käyttöjärjestelmään.

Ensimmäinen sukupolvi

Amazon.com jullkaisi itse kehittämänsä kindle lukulaitteen 2007. Laite ei edes koittanut olla muuta kuin sähköisten kirjojen lukulaite ja sen se osasi melko hyvin. Myös kannettavissa tietokoneissa tapahtui muutoksia, ja huokeampihintaiset minikannettavat tulivat kauppoihin. Suomessa moni varmaankin pettyi koska minikannettavia myytiin 3G nettitikkujen ja mokkuloiden mukana, joiden luvatut yhteysnopeudet perustuivat teoreettisiin maksimiarvoihin. 

Uusi Tablet -aikakausi

Vuoden 2010 lopulla ilmestyneet Galaxy Tab ja Apllen iPad edustavatkin jo ihan eri sukupolvea. Perinteistä näppäimistöä ei ole - ohjelmistoja on saatavissa runsaasti ja käyttöjärjestelmän pohjat perustuvat mobiililaitteisiin kehitellyistä käyttöjärjestelmistä - iOS ja Android. Laitteet pystyvät myöskin suoriutumaan hyvin Internetin selaamisesta, joka useimmille tietokoneen käyttäjille riittääkin. Tämä ei ole hyvä juttu minikannettavien valmistajille.

Samsung Galaxy Tab

Perusominaisuudet llöytyvät ja laiteelle on ladattavissa runsaasti ohjelmia Android Marketista. 7" näyttö on laadukas, ja kokonsa puolesta laite mahtuu suureen takin taskuun tai käsilaukkuun. Laitteessa on 3Mpx kamera ja yhteyden hoituvat langattomasti 3G:llä, Bluetooth:lla tai Wlan:lla. Lisävarusteistakin löytyy autoteline, näppäimistötelakka ja pöytäteline. Ainoa huono puoli on Google yhteys - Kukaan ei tänä päivänä edes halua tietää mitä kaikkea Google tietää sinusta - tällä suojellaan itseä shokin omaisesta järkytyksestä.

Applen iPad

Aplle on tunnettu laadukkaasta suunnittelusta ja pitkälle viedystä tuotteistuksesta. Apllen ostajat ovat kyseisen yrityksen tuotteiden faneja henkeen ja vereen. Ylimääräisistä ominaisuuksista yrityksen tuotteissa ollaan aina osattu tinkiä, varsinkin silloin jos ne eivät ole oleet mukavia käyttää. Tämän vuoksi tuotteilla lieneekin myös jonkin verran kovempi hinta kilpailijoihin nähden.
 
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta
 
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta