Mikko Elo
Etusivu > Artikkelit > Tietotekniikka > Varmuuskopiointi - tiedostot turvaan ajoissa

Varmuuskopiointi - tiedostot turvaan ajoissa

Näinhän se on, että tämän päivän tietokoneen ja ohjelmistojen palauttamisessa vierähtää helposti tunti jos toinenkin, ja joskus vuorokausikin ehtii vaihtua enenkuin järjestelmä on saatu palautettua. Nyt digikuvien aikakaudella tosin on koneelle haalittuna muutakin kuin käyttöjärjestelmän päälle asennettavat ohjelmat. Valokuvat ja musiikkitiedostot, ja elokuvapätkät ovat tulleet jäädäkseen. Mikäli esim. tietokoneen kovalevy hajoaa, ei näitä tiedostoja pystytä enää saamaantakaisin. Korvaako vakuutus? Yksi vaivattomimmista tavoista varmistaa nuo tiedostot ovat esim. USB -väytlään liitettävä ulkoinen kiintolevy.

Ulkoinen kiintolevy varmuuskopioinnin varmistusvälineenä

Ulkoinen kiintolevy on yksinkertainen ja helppo ratkaisu. Tänä päivänä ei hintakaan yleensä päätä huimaa. Varmuuskopioinnin suorittaminen ja rakkaiden kuvatiedostojen siirto on tosin suurimmaksi osaksi itsestä kiinni, ja tekemisen voi helposti jättää taka-alalle kunnes on liian myösäistä.

Verkkokiintolevy varmuuskopioinnissa

Kun tiedostoja halutaankin jakaa esimerkiksi perheen jäsenien tietokoneelta toiselle on verkkokiintolevy oivallinen ratkaisu. kaikki tiedostot suurinpiirtein löytyvät samasta paikasta. Myöskin jotkut virustorjuntaohjelmat sisältävät automaattisen varmuuskopiointitoiminnon verkkokiintolevyille. Koska tiedostot ovat samassa paikassa sisältyy verkkokiintolevyynkin riski. Entä jos verkkokiintolevy sattuukin rikkoontumaan? Kun varmistukseen sijoittaa hieman enemmän saa vastineeksi esimerkiksi kahdennetun verkkokiintolevyn (mirrored). jolloin samat tiedot ovat automaattisesti tallessa kahdella kiintolevyllä. Kun toinen hajoaa, ovat tiedostot silti tallessa toisella. Varmistus on jo kohtuullisen korkealla tasolla, entåä jos kodin piirissä sattuu joku vakavamman tyylinen tapaturma, esim tulipalo? Mikään laite ei tulipalon jäljiltä ole täysin 100% turvattu.

Internetin varmuuskopiointipalvelut

Internetissä on tajolla palveluita, johon voi talletella melko suuria määriä tiedostoja. Tälläinen Internetpalvelun käyttöoikeus saattaa sisältyäå peräti tietokoneen tietoturvaohjelmistoon. Pelkkien valokuvien talletukseen taas on olemassa monia valokuvapalveluita. Näissä on tosin vaarana se, että palvelimelle ei tallenneta alkuperäistä kuvaa, vaan kuvaa muokataan, jotta se olisi tasapainossa kyseisen palvelun kapasiteettiin ja käyttökelpoisuuteen.

Vakuutusyhtiöille kilpailuvaltti varmuuskopioinnista

Luulisi että Internetin varmistuspalvelun käyttöoikeus olisi hyvä kilpailuvaltti esimerkiksi vakuutusyhtiöille. Menetettyjä valokuvia kun ei voi korvata suoranaisella rahalla.


 
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta
 
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta