Mikko Elo
Etusivu > Artikkelit > Talous ja politiikka > Hyvä politiikko

Hyvä politiikko

Demokratian puolesta ollaan sodittu ja taisteltu, jotta kansalaisen ääni kuuluisi ja vältyttäisiin tulevilta sodilta ja kansanmurhilta. Me joille vaalit ovat itsestään selvyys

Monipuoluejärjestelmä

Suomessa kansalaisen ääni tulee kuuluviin puolueeseen kuuluvan kansanedustajan kautta, joka on tai jonka puolueen toinen edustaja on saanut vaaleissa riittävän monta ääntä. Se puolue, jolla on eniten kansanedustajia saa pääministerin paikan, jonka johdolla muodostetaan uusi hallitus, johon useimmiten kuuluu myös toisten puolueiden edustajia. Ne puolueet, joiden edustaja ei pääse hallitukseen kuuluvat oppositioon (lue vastustaa tai ovat kriittisiä hallituksen aloitteille). Suomen suurimmat puolueet ovat Kokoomus, Keskusta, SDP ja perussuomalaiset sekä muita mainittavia Kristillisdemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto.

Oikea kansanedustaja

Oikea kansanedustaja ajaa oikeasti omia mielipiteitään ja pääsee tavoitteisiinsa. Joskus tavoitteisiin pääsy varmasti vaatii pieniä tai suurempiqa valkoisia valheita. Toisaalta jos näiden avulla ollaan saavutettu haluttu tulos, niin eikö silloin kansalaisen pitäisi olla mielissään? Äänestäjän ongelma on löytää se edustaja joka joka eniten tukee omaa mielipidettä. Mutta kohtuullisen harvoin voi luottaa edustajan puheisiin, koska puheen taustalla saattaa olla tarve vain päästä tavoitteeseen.

Oikea puolue

Puolue yleensä laatii oman vaaliohjelmansa eli taistelustrategian, mitkä ovat ylensä helpommin ymmärrettävässä muodossa vaikeista asioista. Puolueeseen kuuluva kansanedustajan tehtävä on painaa pääosin sitä juu/ei nappia, mitä puolueen kesken on sovittu. Vaaleissa korkein sijoitus on saada oma pääministeri, eli saada eniten paikkoja eduskunnassa. Myös puolueen vaaliohjelma tähtää pääsyyn tähän tavoitteeseen. Kansalainen ei voi olla ihan varma - pitävätkö nämä vaalien alla ilmoitetut asiat paikkaansa.

Internetin vaalikoneet avuksi

Kansalaisten avuksi on olemassa ns. vaalikoneita, joissaq pääsee vastaamaan edustajaehdokkaille esitettyihin kysymyksiin. Vastausten perusteella saat selville - kuka on vastannut lähimmäksi omaa mielipidettäsi ja kuka jäi kauimmaiseksi.  Mikä puolue olisi mahdollisesti sinulle paras jne. Vaalikoneissa piilee kuitenkinmuutama harha tai ongelma, jotka tekevät valinnan edelleen ongelmalliseksi. Onko kansanedustajaehdokas vastaillut siten, että olisi tarkoitus päästä vain tavoitteeseen vaiko oman ideologiansa mukaan? Edustavatko puolueen vastanneet oikeasti sitä mielipidettä, josta tulee puolueen valitsema linjaus, eli eri henkilöiden valta-asema puolueen sisällä on aivan eri luokkaa joten vastauksia ei voi tulkita 1+1 - periaatteella. Kysymysten asettelu voi vaalikoneessa myös olla sellainen, että edustaja on ollut oikeasti kahden vaiheilla vastaustensa kanssa, jonka vuoksi tulokseen tulee eroavaisuus vaalikoneen kautta valintaneuvoa hakevan mielipiteeseen.

 

  
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta
 
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta