Mikko Elo
Etusivu > Artikkelit > Musiikki ja elokuvat > Musiikkipalvelut

Musiikkipalvelut

Musiikkiteollisuus on jo jonkin aikaa kituutellut levymyyntinsä kanssa. Ja pahimpina aikoina piratismi nosti päätään koska artistien tuotokset levisivät helposti ja nopeasti netinvälityksellä. Osittain tuohon piratismiin oli syynä vaihtoehdon puuttuminen CD -levylle. Nyt ollaan kuitenkin jo opittu, että missä mentiin vikaan ja mitä asiakkaille voi tarjota. Tilalle ovat tulleet musiikkipalvelut Spotify, iTunes sekä Nokian Ovi.

Nokia Ovi (Music Unlimited)

Ovi palvelu ei oikeastaan eroa juurikaan perinteisestä digitaalisen musiikin kaupasta. Kappaleet ovat maksullisia, ja ne voidaan ostonn een ladata omalle koneelle. Mikäli puhelimen mukana tulee Music Unlimited (tai Comes with music) - ovat kappaleet ladattavisssa ilmaiseksi. Yleensä puhelin on noin 100€ kalliimpi mitä se on ilman Music Unlimited koodia. Koneelle on asennettavissa Ovi Player Mac:lle ja Windowsille. Palvelun tarjonta on nykyisin lopetettu.

Apple iTunes

iTunes on ehkä menestynein musiikkipalvelu. Saatavilla on musiikin lisäksi elokuvia ja ym. mediaa. Kappaleet maksavat 0.99€, jolla ne voidaan lada suoraan koneelle. Lisäksi kotona voi olla mediakirjasto esim. verkkokiintolevylläeri vrsioista riippuu palvelun yhteensopivuus. iTus kappaleita voi Mac, Linux ja Windows koneiden lisäksi toistaa lähes kaikissa Applen iPad, iPhone, ja iPod -leitteissa.

Spotify

Spotify on musiikkipalveluiden haastaja. Sen käyttö ei välttämättä maksa mitään, mutta tuolloin joutuu aika ajoin kuuntelemaan mainoksia. kevään 2011 uudistuksena on tullut lisärajoitukswia, eli ilmaisia soittokertoja kappaleilla on 5 kpl ja kuunteluaikakin on rajoitettu 24 tuntiin puolenvuoden ilmaisjakson jälkeen. 4,99€/kk hinnalla saa Spotify unlimited - soittimen, jolloin ei enää tarvitse välittää mainoksista. Näissä versioissa kappaleet toistetaan suoraan Spotifyn serveriltä, eli niitä tarvitse tallentaa. Spotify Premium palvelulla, joka maksaa 10€/kk saa musiikkia ladata halutessaan koneelle sekä samanaikaisesti musiikkia voi toistaa toisesta laitteesta. Spotifyn saa kaikille yleisimmille mobiilialustoille Android, iPhone ja Symbian (Nokian puhelimet).

Artisti maksaa

Musiikin tekijälle ei uusien palveluiden myötä tule rahaa ovista ja ikkunoista, vaikka esimerkiksi CD tuotannosta aiheutuneet valmistus ja välityskulut ovatkin pienemmät. Toki on myös muistettava, että esim Spotifyn ilmaisesta kuuntelusta korvaus on yhdelle artistille lähes olematon. Toki voihan olla niin, että ilman palvelua ei tuota olematontakaan olisi. Vanha CD olisi jäänyt kauppaan ja Levy voisi olla jakelussa piratistien vertaisverkoissa. 
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta
 
 
Popup ikkunaan ladataan sisältöä lennosta